Kemian nobelistit puhujina 100-vuotisjuhlaseminaarissa

Kemian nobelistit israelilainen biokemisti ja kristallografikan tutkija Ada E. Yonath sekä skotlantilainen kemisti Sir J. Fraser Stoddart ovat pääpuhujina ChemBion yhteydessä järjestettävässä Suomalaisten Kemistien Seuran 100-vuotisjuhlaseminaarissa.

Ada E. Yonath on israelilainen biokemisti ja kristallografian tutkija. Hän toimii professorina Weissmann-instituutissa Israelissa. Professori Yonath tunnetaan parhaiten ribosomien rakenteen selvittämisestä röntgenkristallografiaa käyttäen. Hänelle myönnettiin vuoden 2009 Nobel, yhdessä Venkatraman Ramakrishnanin ja Thomas A. Steitzin kanssa, työstään ribosomien rakenteen ja toiminnan tutkimuksista.

Nykyisin professorina Northwestern yliopistossa Yhdysvalloissa työskentelevä Sir J. Fraser Stoddart on skotlantilainen kemisti. Hänen tutkimuksensa on suuntautunut supramolekulaariseen kemiaan ja nanoteknologiaan. Erityisesti hänet tunnetaan rotaksaanien sekä katenaanien synteesien suunnittelusta ja ominaisuuksien tutkimisesta. Hän sai Nobelin kemianpalkinnon vuonna 2016 yhdessä Jean-Pierre Sauvagen ja Bernard Feringan kanssa molekyylikoneiden ja moottorien synteesistä ja suunnittelusta.

Tapahtuman iltatilaisuus