Skip to content

Kemian nobelistit puhujina 100-vuotisjuhlaseminaarissa

Kemian nobelistit israelilainen biokemisti ja kristallografikan tutkija Ada E. Yonath sekä skotlantilainen kemisti Sir J. Fraser Stoddart ja K. Barry Sharpless ovat pääpuhujina ChemBion yhteydessä järjestettävässä Suomalaisten Kemistien Seuran 100-vuotisjuhlaseminaarissa.

Ada E. Yonath on israelilainen biokemisti ja kristallografian tutkija. Hän toimii professorina Weissmann-instituutissa Israelissa. Professori Yonath tunnetaan parhaiten ribosomien rakenteen selvittämisestä röntgenkristallografiaa käyttäen. Hänelle myönnettiin vuoden 2009 Nobel, yhdessä Venkatraman Ramakrishnanin ja Thomas A. Steitzin kanssa, työstään ribosomien rakenteen ja toiminnan tutkimuksista.

Nykyisin professorina Northwestern yliopistossa Yhdysvalloissa työskentelevä Sir J. Fraser Stoddart on skotlantilainen kemisti. Hänen tutkimuksensa on suuntautunut supramolekulaariseen kemiaan ja nanoteknologiaan. Erityisesti hänet tunnetaan rotaksaanien sekä katenaanien synteesien suunnittelusta ja ominaisuuksien tutkimisesta. Hän sai Nobelin kemianpalkinnon vuonna 2016 yhdessä Jean-Pierre Sauvagen ja Bernard Feringan kanssa molekyylikoneiden ja moottorien synteesistä ja suunnittelusta.

K. Barry Sharpless on yhdysvaltalainen kemisti, joka toimii professorina Scripps Research Institutessa, Kaliforniassa. Hänet tunnetaan erityisesti stereoselektiivisistä hapetusreaktioista, joista Sharplessille myönnettiin puolet vuoden 2001 Nobel palkinnosta. Toisen puolen jakoivat William S. Knowles ja Ryoji Noyori. Sharplessin kehittämät hapetusreaktiot kantavat kemistipiireissä hänen nimeään: Sharplessin epoksidointi, Sharplesin asymmetrinen dihydroksylointi ja Sharplessin oxyaminointi.

Katso seminaarin aikataulu >>

Verkostoidu tapahtumassa tehokkaasti ja ota käyttöösi Brella-työkalu! Lue lisää

 

Tapahtuman iltatilaisuus

 

Ada Yonath

Sir J. Fraser Stoddart

K. Barry Sharpless