Skip to content

Romulus-seminaari 2024: Kestävän kehityksen uudet ulottuvuudet

Romulus-seminaari 2024, joka järjestetään 10. huhtikuuta 2024, on merkittävä tapahtuma kestävän teknologian ja ympäristötutkimuksen alalla. Tapahtuman järjestää Suomen Akatemian Romulus-akatemiaohjelma. Seminaari kokoaa yhteen monipuolisen joukon asiantuntijoita esittelemään mullistavaa tutkimusta ja innovatiivisia strategioita kestävyyden ja kiertotalouden alalla.

Keskeiset teemat

Seminaarin puheenjohtajana toimii prof. Timo Repo Romulus-akatemiaohjelman johtoryhmästä. Seminaarin avaus on kello 9.30, ja päivä täyttyy kiinnostavista keskusteluista ja esityksistä.

Keskeiset teemat kiertävät kestävyyden ympärillä eri sektoreilla, erityisesti keskittyen akkuarvoketjuun, kiertotalouteen, kaupunkeihin, kaupunkikaivoksiin ja innovatiivisiin materiaaleihin elektroniikassa ja aurinkokennoissa.

Aamupäivän Sessio

Aamupäivän sessiot alkavat Oulun yliopiston professori Ulla Lassin esityksellä akkuarvoketjun mahdollisuuksista ja haasteista kestävyyden näkökulmasta. Hänen jälkeensä Tana Oy:n toimitusjohtaja Kalle Saarimaa puhuu tarpeesta siirtyä pelkästä lineaaristen prosessien kestävöittämisestä todelliseen kiertotalouteen.

Aalto-yliopiston Sari Yli-Kauhaluoma esittelee turvallisen älykaupungin kansalaisten näkökulmia, tarjoten näkemyksiä julkisen mielipiteen ja odotusten suhteen.

Iltapäivän Ohjelma

Lounaan jälkeen keskitytään ohjelman hankkeisiin. Oulun yliopiston tutkijat, kuten Priyadharshini Perumal ja Hellen S. Santos, jakavat näkemyksiään kaupunkijätteen käsittelystä ja kestävistä magnesium-arvoketjuista. Helsingin yliopiston Ari Salmi esittelee innovatiivisen lähestymistavan kaupunkikaivoksiin.

Lisäksi esitellään edistyneet materiaalit Li-ion akkuihin Vesa-Pekka Lehdolta sekä uudet hiilipohjaiset akkuanodit Aalto-yliopiston Miguel Carolta.

Läpimurtoja ja Innovaatioita

Flyura Djurabekova Helsingin yliopistosta esittelee merkittäviä läpimurtoja itsekorjautuvissa puolijohdemateriaaleissa sekä Turun yliopiston Mikko Salomäki esitelmöi kestävistä ja biomateriaalia käyttävistä voimanlähteistä. Aalto-yliopiston Rodrigo Serna tuo esille tekoälyn integroinnin akkujen kiertotalouteen.

Politiikka ja Ekosuunnittelu

Seminaarissa käsitellään myös julkisen politiikan ja sääntelyn näkökulmia. Pekka Valkama ja Topi Turunen tuovat esiin paikallisia ja kansallisia näkemyksiä kiertotalouskaupunkien politiikkasekoituksista ja kriittisten raaka-aineiden sääntelystä.

Kati Miettunen ja Marja Elina Huttunen-Saarivirta kertovat aurinkokennojen ekosuunnittelusta ja kriittisten raaka-aineiden systeemisestä näkökulmasta edustaen Turun yliopistoa ja VTT:tä.

Verkostoitumis- ja Yhteistyömahdollisuudet

Päivä päättyy interaktiiviseen posterisessioon ja verkostoitumismahdollisuuteen, tarjoten alustan osallistujille keskustelulle, esitettyjen aiheiden pohdinnalle ja potentiaalisten yhteistyömahdollisuuksien tutkimiselle.

Romulus-seminaari 2024 osoittaa sitoutumista ja edistystä kestävissä teknologioissa ja ympäristöhallinnassa. Seminaari tarjoaa arvokkaita oivalluksia ja tasoittaa tietä tulevaisuuden innovaatioille näillä kriittisillä aloilla.

 

Kirjoittaja: Saila Seppo ( Suomen Akatemia)