Skip to content

Pientäkin pienempiä pitoisuuksia

ChemBio
Messukeskus Helsinki

Pientäkin pienempiä pitoisuuksia

VTT:n analytiikkapalvelut tarjoavat räätälöityjä alkuaineanalytiikan ja radiokemian palveluja asiakkaan tarpeisiin.

Palveluissa korostuvat erityisesti
• tutkimuksellisuus
• palvelujen räätälöinti
• radiokemian ja alkuaineanalytiikan osaamisen yhdistäminen
• VTT:n poikkitieteellisen osaamisen yhdistäminen

Esimerkiksi VTT:n Ydinturvallisuustalon metallivapaa puhdastila sekä korkean resoluution massaspektrometri mahdollistavat erityisen matalien pitoisuuksien määritykset aina ppt (ng/L) tasolle asti.

” 1 ppt (parts per trilllion) vastaa 1 g ainetta 50 olympialuokan uima-altaan tilavuudessa.”

Toinen tärkeä analyysityökalumme on ICP-OES. SRC-tekniikkaan (single reaction chamber) perustuva hajotusmikroaaltouunimme soveltuu tutkimuksen ja haastavien näytematriisien totaalihajotuksen tarpeisiin erinomaisesti. Radiokemian mittauslaitteisiin puolestaan kuuluvat alfaspektrometri, nestetuikelaskuri sekä useampi gammadetektori. Analytiikkatiimiin kuuluu neljä tutkijaa sekä kaksi laboranttia.

Ydinturvallisuustalon analytiikkaosaaminen sai alkunsa tutkimusreaktori FiR1:n yhteydessä toimivasta reaktorilaboratoriosta jo 70-luvulla. Ensimmäinen quadrupoli massaspektrometri hankittiin 80-luvulla tukemaan tutkimuksen tarpeita. Pienten pitoisuuksien analytiikkaa tehtiin reaktorilaboratoriossa massaspektrometrian lisäksi aktivointianalyysien avulla muun muassa malmin etsintätarkoituksiin. Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen laboratoriossa mitattiin yötä päivää vientiin menevien elintarvikkeiden radioaktiivisuuspitoisuuksia. Radiokemia ja alkuaineanalytiikka ovat jo aiemmin palvelleet ydinvoima-alan lisäksi myös muita tieteenaloja pienten pitoisuuksien analytiikassa. Nykyiset tilamme mahdollistavat entistä monipuolisemmat analytiikkapalvelut selvästi laajemmalle asiakaskunnalle.

VTT:n ehdoton valttikortti on poikkitieteellisyyden hyödyntäminen, jolloin eri toimialojen asiantuntijoiden osaaminen voidaan yhdistää asiakkaan tarpeiden mukaan. Hyvinä esimerkkeinä tästä ovat muun muassa mikrobiologian ja radiokemian osaamisen yhdistäminen sekä herkän analytiikan hyödyntäminen kaivosteollisuuden projekteissa.

Tule käymään ChemBio -tapahtumassa osastollamme 3p60!
Osastollamme mukana myös virtuaalitodellisuuslasit, joilla pääset tutustumaan Ydinturvallisuustalon laboratorioihin ja analytiikkapalveluihin!

Emmi Myllykylä
Research Scientist, VTT

VTT on visionäärinen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiokumppani. Tartumme globaaleihin haasteisiin ja luomme niistä kestävän kasvun mahdollisuuksia. Autamme yhteiskuntaa kehittymään ja yrityksiä kasvamaan teknologisten innovaatioiden avulla – ajattelemme beyond the obvious. Meillä on yli 75 vuoden kokemus huippututkimuksesta ja tieteeseen perustuvista tuloksista. VTT:n liikevaihto ja liiketoiminnan muut tuotot ovat 258 miljoonaa euroa.
VTT luo vaikuttavuutta, kun innovaatiot ja liiketoiminta kohtaavat.