Skip to content

Nobelistit kylässä ChemBio Finland -tapahtumassa

Kun Suomalaisten Kemistien Seuran 100-vuotisjuhlavuotta lähdettiin suunnittelemaan, mieleemme juolahti, että tarvitsemme puhtaasti tieteellistä ohjelmaa vuoden varrelle. Suunnittelukokouksessa lyötiin lukkoon, että paikalle kutsutaan korkean profiilin tieteilijöitä – halusimme kutsua tapahtumaan nobelisteja. Sopiva ajankohtakin oli helppo valita: Kemian päivät 2019. Aloitimme kevättalvella 2018 kutsujen lähettämisen ja saimme heti ensimmäisiin tiedusteluihin myöntäviä vastauksia. Kaikki nobelistit joihin olimme yhteydessä, olivat kiinnostuneita Kemistien Seuran 100-vuotistaipaleen juhlistamisesta. Puhujalista kuitenkin päivittyi lähes viikon välein – lopulta saimme kasaan mahtavat puhujat: Ada Yonath, K. Barry Sharpless ja Sir J. Fraser Stoddart. Nobelistit edustavat kattavaa otosta eri kemian aloilta ja täten tarjoavat varmasti jotakin jokaiselle yleisössä.

Halusimme nobelistien puhuvan muustakin kuin omasta tieteestään. Päätimme tästä syystä järjestää paneelin, jossa pitkän tieteellisen uran tehneet ammattilaiset voisivat evästää meitä kohti tulevaisuutta. Paneelin aiheeksi annettiin ”Towards the future”. Itseäni on aina kiehtonut se, että heidän edustamissaan huippuyliopistoissa professorit kantavat suurta vastuuta myös tiedepolitiikan ja tieteen tekemisen yleisten lainalaisuuksien opettamisesta omille oppilailleen. Tutkijoita ei kasvateta vain hyviksi kemisteiksi, vaan myös todellisiksi tieteentekijöiksi. Saamme varmasti nobelistivierailtamme paljon näkemyksiä tieteen tulevaisuudesta, siitä minne tiede on menossa ja  millainen rooli yhteiskunnalla tulisi olla tieteen tukijana.

Tieteellisten seminaarien osalta odotan, että pääsemme kuulemaan tarinoita molekyylibiologian keskeisen dogman (”DNA makes RNA and RNA makes protein”) tarkasta selvittämistyöstä, jossa Ada Yonathilla on ollut hyvin keskeinen rooli. On hienoa, että juuri kemisti (röntgenkristallografi) on antanut välttämättömät työkalut biologeille proteiinisynteesien yksityiskohtien selvittämiseksi. Tällä työllä on myös ollut merkittävä rooli uusien antibioottien kehittämisessä. Esitelmän otsikkona professori Yonathilla on” The ribosome – a connection between the far past and the near future”.

Pääsemme myös kuulemaan tarinaa supramolekulaarisen kemian hienouksista. Kuulemme kuinka voimme rakentaa molekyylikoon moottoreita ja ohjata niiden liikettä. Esityksen jälkeen rotaksaanit, katenaanit ja borromean renkaat ovat varmasti kaikille tuttuja. Olen varma, että esitys laittaa monella mielikuvituksen liikkeelle siitä, mitä kaikkea uutta voimmekaan tehdä molekyyleillä tulevaisuudessa. Fraser Stoddartin seminaarin otsikko on ”Engines Through the Ages”.

Nobelisteista suuren persoonan omaava K. Barry Sharpless saa usein yleisön mietteliääksi. Sharplessilla on erinäisiä mielenkiintoisia tapoja esittää tuloksiaan ja tiedettään. Jo esityksen aihe ”The next hundred years” on kysymyksiä herättävä. Yleisö saa varmasti kovan kattauksen asymmetrisen synteesin perustyökaluista, epoksidoinneista ja dihydroksyloinneista, jotka kantavat kehittäjänsä nimeä. On myös odotettavissa, että monelle tutun click-kemian saloja avataan meille esityksessä tarkemmin. Esitys voi myös sisältää yllättäviä pohdintoja ja aiheita, sillä Sharplessilla on käsittämättömän laaja tieteellinen tuotanto ja uskomaton mielikuvitus.

Nobelistit ovat mukana monessa osassa ChemBio Finland -tapahtuman ohjelmaa. Tule seuraamaan yhdellä kertaa kolmen nobelistin esityksiä ja esittämään kysymyksiä!

Pekka M Joensuu
Suomalaisten Kemistien Seura
Hallituksen puheenjohtaja

Nobelistit mukana ChemBio Finland -tapahtumassa:

Suomalaisten Kemistien Seuran 100-vuotisjuhlaseminaari

Tutustu

Kohti tulevaisuutta -paneeli

Tutustu

Get Together -tilaisuus

Tutustu