Skip to content

Biotekniikka on kaikkialla

ChemBio
Messukeskus Helsinki

Biotekniikka ja sinä

Miten ikääntyvän väestön syöpiä, dementioita ja muita vaikeita, yhteiskunnalle kalliita sairauksia voidaan hoitaa paremmin? Biotekniikka on todennäköisesti osallisena ratkaisuun. Paras lääke ja sen oikea annostelu juuri sinulle voidaan valita biotekniikkaan pohjautuvilla diagnostisilla menetelmillä.

Haluatko tulevaisuudessa puhtaampaa, terveellisempää ja eettisempää lähiruokaa, joka on jopa valmistettu juuri sinun makusi mukaan? Biotekniikka voi tehdä myös tästä mahdollista.

Miten saamme jatkossa energiaa kuormittamatta ympäristöämme liikaa? Miten käsittelemme jätteet järkevämmin ja käytämme luonnonvaroja tehokkaammin? Entä miten voimme varmistaa, ettei varomaton geenimanipulaatio tai muu biotekniikan huolimaton käyttö johda katastrofiin? Vastaus kuuluu: tutkimalla ja ymmärtämällä biotekniikkaa entistä paremmin.

Biotekniikka on kaikkialla ja sen hyödyntäminen kehittyy huimaa vauhtia. Sitä tukee osaltaan tietotekniikan kehittyminen, minkä ansiosta biotekniikkaan liittyviä valtavia aineistoja voidaan hallita ja analysoida, ja monimutkaisia biologisia prosesseja pystytään mallintamaan ja ennustamaan. Monet uskovat, että tekoälyn avulla biotekniikka kehittyy aivan uudelle tasolle, ja koneoppimista hyödynnetäänkin jo esimerkiksi mikroskooppikuvien analysointiin. Tekoälyn hyödyntäminen vaatii kuitenkin biotekniikan tuottamaa korkealaatuista aineistoa – ja ymmärrystä siitä, miten monimutkaista se on.

Biotekniikan ala tarjoaa todella mielenkiintoisia uramahdollisuuksia esimerkiksi lääketieteestä, biologiasta, tietotekniikasta, luonnonsuojelusta ja/tai elintarviketeollisuudesta kiinnostuneille. Eri alojen asiantuntemusta on mahdollista hyödyntää ristiin monin tavoin, ja myös tieteelliselle tutkimukselle löytyy valtavasti kiinnostavia ja tarpeellisia käytännön sovelluksia.

Maaliskuun 2019 lopulla Messukeskuksessa järjestetään ChemBio-tapahtuma, jossa näihin ja moniin muihin asioihin voi tutustua Suomen Bioteollisuuden järjestämässä seminaarisarjassa. Aiheina on esimerkiksi Aivoterveys, Future of Food, Äly ja tekoäly sekä Biopankit ja genomikeskus. Seminaareissa pohditaan myös miten akateemisen tutkimuksen tuloksia voi jalostaa edelleen käytäntöön ja hyödyntää niitä kaupallisesti.

Erityisesti nuorille suunnattu, Loimu ry:n ja Kemianteollisuus ry:n juontama Uraseminaari antaa ajatuksia siitä missä luonnontieteilijöiden osaamista tarvitaan tulevaisuudessa. Ainakin sitä tarvitaan biotekniikkaan liittyvissä hankkeissa. Eikä se ole mikään ihme: me ihmisethän olemme biologisia rakenteita ja biokemiallisia prosesseja, siis biotekniikkaa.

Tutustu tapahtumaan ja varaa kalenteristasi päivät 27–28.3.2019 ChemBiolle. Nähdään Messukeskuksessa!

Pekka Simula
Herantis Pharma Oyj

Tutustu tapahtumaan