Skip to content

Terva – modernia kemiaa

Uusi ja perinteinen kemianteollisuus paiskasivat hiljattain kättä Porvoon Kilpilahdessa, jossa vietettiin muoviyhtiö Borealiksen uuden butaanikaasun varastoluolan tervajaisia, maanalaisen rakennelman harjakaisia. Valtavan luolan pohjalle sudittiin seremoniallisesti suomalaista luonnontervaa.

Mäntyterva oli Suomen kemianteollisuuden ensimmäinen hittituote ja vientikaupan ykkösjyrä peräti kolmensadan vuoden ajan. Se on on modernin biotalouden pioneeri, jonka ympärille on kaikkina aikoina syntynyt uusia tuotteita ja innovaatioita.

Vastatervatun puun tuoksu herättää monelle muistoja lapsuuden kesistä, mutta tervalla on paljon muutakin kuin nostalgia-arvoa. Mäntyterva on pätevä ja monikäyttöinen nykypäivän tuote, jota tarvitsevat niin rakennus- ja teknokemian yritykset kuin veneenveistäjät ja kotinikkarit.

Suurin käyttökohde Suomessa ovat sadat paanukattoiset kirkot ja tapulit, joiden katonsuojaukseen ei ole pystytty keksimään kelvollisia korvikkeita.

Viimeisen vuoden aikana terva on koonnut ainutlaatuisella tavalla yhteen eri alojen toimijoita, jotka paiskivat talkoilla töitä turvatakseen tulevaisuuden suomalaiselle kansallisaarteelle.

Eläköön terva – Rädda tjäran ry:n aloittaman kampanjan tavoitteena on kerätä rahoitus EU:n kemikaaliasetus Reachin edellyttämälle pohjoismaisen mäntytervan rekisteröinnille. Ilman rekisteröintiä suomalaiset pienet tervantuottajayritykset eivät saa jatkaa toimintaansa toukokuun 2018 jälkeen.

Mukana vapaaehtoistyössä on joukko tervan puolustajia, jotka edustavat kemianteollisuutta, Museovirastoa, Kirkkohallitusta, viestintäyrityksiä ja monia muita tahoja.

Kampanjaa voidaan jo nyt pitää menestystarinana. Suomen Kulttuurirahastolta, Kirkkohallitukselta ja Svenska kulturfondetilta saadut suurlahjoitukset kotimaisen mäntytervan Reach-rekisteröintiin kattavat yli puolet alustavasta 200 000 euron kustannusarviosta. Useilta muilta on saatu pienempiä lahjoituksia.

Rekisteröintiin vaadittava tervanäytteiden analysointi on jo hyvässä vauhdissa. Vielä tarvitaan lisärahoitusta, jotta maaliin varmasti päästään.

Tervanpelastustalkoisiin voi osallistua liittymällä henkilö- tai yhteisöjäseneksi yhdistykseen osoitteessa www.pelastetaanterva.fi. Jäsenet saavat media-ammattilaisten tuottaman Eläköön terva! -lehden.

Hyvä suomalainen hautaterva syntyy vanhoista männynkannoista. (kuva: Timo-Pekka Aaltonen)

 

Suomalaisen tervan ja merenkulun liitto on kestänyt satoja vuosia. (kuva: Timo-Pekka Aaltonen)

 

Leena Laitinen
Kemia-lehden päätoimittaja ja Eläköön terva – Rädda tjäran ry:n rahastonhoitaja