Skip to content

Kemian Päivät 2021

Hyvät kemian ammattilaiset,

ChemBio Finland 2021 tarjoaa 27.–28. huhtikuuta Helsingin Messukeskuksessa laajan luento- ja seminaariohjelman sekä kattavan näyttelyn. Osana kemian ja bioteknologian ammattitapahtumaa järjestetään Suomalaisten Kemistien Seuran toimesta Kemian Päivät 2021. Päivien teemaksi on nostettu: ”Ratkaisuja hyvinvointiin ja kestävään kasvuun”.

Kemian päiviä odotetaan suuresti, sillä omalle kemian tapahtumalle on selvä tarve. Tehtyjen selvitysten ja kyselyjen mukaan vuodesta toiseen kävijöistä liki 90 % on ollut näkemäänsä, kokemaansa ja näyttelyssä saamaansa informaatioon tyytyväisiä. Tyypillinen messuvieras on ahnas arkipäivän tiedolle, jota voi hyödyntää työssään. Vuoden 2021 Kemian päivien ohjelma rakentuu perinteisen kaavan mukaisesti – on vakiosessioita ja vaihtuvia teemoja, mutta pääosassa ovat aina uusi tieto ja informaatio sekä mielipiteenvaihtoa stimuloivat keskustelut.

Näyttelyosasto on myös Kemian päivien vakio-osio. Oivallinen paikka ja mahdollisuus vaihtaa näkemyksiä, esittää toiveita ja valmistella tulevia investointeja tai niiden toiveita. Näyttely on niin kiinteä osa kemianpäivien ohjelmaa, että näyttelyyn osallistumiselle varataan aina riittävästi aikaa ja mahdollisuuksia päivien aikana. Kolmas ulottuvuus päivien aktiiviselle osallistujalle on kollegojen ja vanhojen ystävien tapaaminen. Erinomainen mahdollisuus näinä kiireisinä aikoina vaihtaa kuulumisia.

Ensimmäisen päivän ohjelmasta ”Kemia Suomen yliopistoissa 2021” kiinnostaa varmasti nuoria messuvireraita, mutta meille hiukan varttuneemmillekin päivitystä on luvassa. Tiistailta voidaan edelleen nostaa vaikkapa koko päivän ohjelmana ”Mikä on turvallisuuden uusi normaali”. Viime vuoden tapaan ohjelmassa on myös kemistien keskuudessakin tärkeänä pidetty kiertotalous-teema otsikolla ”Kemian osaamisella raaka-aineet kiertoon”. Ajankohtaista ympäristöanalytiikasta avaa varmaankin monelle modernin instrumentaalianalytiikan mahdollisuuksia ympäristöasioihin liittyvästä analytiikasta.

PLAZA tapahtumatorille kootaan hykerryttävä ohjelma. Muun muassa vihreän kemian suuria nimiä on saatu houkuteltua Plaza-paneeliin, on turvallisuuteen liittyvää asiaa jne. Uskon, että tälläkin kertaa Plaza ohjelmasta jokaisen meistä on helppo löytää itselle sopivia esityksiä.

Jo vakiintuneen tavan mukaisesti päivien yhteydessä järjestettävät luennot, seminaarit ja plaza-tapahtumat ovat kävijöille ilmaisia. Olen vakuuttunut siitä, että tapahtuma tarjoaa jälleen osallistujille uutta ja päivitettyä tietoa sekä mukavia hetkiä ystävien seurassa. Uskon myös, että näytteille asettelijat saavat kaivattuja asiakaskontakteja.

Näin on siis suunniteltu, ohjelma rakennettu ja aikataulutettu. On kuitenkin selvää, että vielä emme tiedä voidaanko päivät suunnitellulla aikataululla järjestää. Covid-19 epidemia pitää meitä edelleen varpaillaan ja askeleet kohti normaalia päiväjärjestystä ovat varovaisia. Ohjematoimikunta on varautunut mahdollisiin muutoksiin jo etukäteen. Päätös päivien toteutumisesta tehdään yhdessä Suomen Messujen kanssa vielä vuoden 2020 aikana. Luonnollisesti tiedotamme asiasta.

Kaikesta epävarmuudesta huolimatta, ohjelmatoimikunnan puolesta toivotan kaikki kiinnostuneet tervetulleiksi Kemian Päivät tapahtumaan – järjestetään ne sitten vuonna 2021 tai 2022.

Kimmo Peltonen
Kemian Päivien ohjelmatoimikunnan puheenjohtaja