Skip to content

Kemia tarjoaa maailmaa muuttavia töitä

Kemia sekä siihen liittyvä tutkimus ja tekniikka nähdään ratkaisuna kestävämpään maailmaan ja elämäntapaan

Olen saanut tavata lähes 1000 opiskelijaa luonnontieteiden ja tekniikan alalta viimeisen vuoden aikana. Vaikka kohtaamiset ovat jääneet virtuaalisiksi koronapandemian takia, keskustelua alavalinnasta se ei ole estänyt. Yksi suurimpia yhteisiä nimittäjiä on ollut vastuullisuus: kemia sekä siihen liittyvä tutkimus ja tekniikka nähdään ratkaisuna kestävämpään maailmaan ja elämäntapaan. Se on labraa ja tuotekehitystä, näytteitä ja mittaamista sekä uusia materiaaleja ja energiaratkaisuja. Tähän myös Suomen kemianteollisuudessa uskotaan, kun tavoittelemme alan hiilineutraaliutta vuoteen 2045 mennessä.

Tavoite ei kuitenkaan toteudu itsestään. Tarvitsemme osaajia, jotka ovat kiinnostuneita luonnontieteistä. Tapaamani opiskelijat ovat innostava esimerkki alan tulevaisuuden tähdistä, mutta luonnontieteiden soisi olevan myös suuremmassa huudossa maailman muutoksen keskellä. Kemiaa on kaikkialla eikä sen soveltaminen lopu tulevaisuudessakaan. Kemia on monessa mielessä ratkaiseva luonnontiede: rokotekehitys, lääkkeet, uusiutuvat materiaalit ja puhdas vesi ovat kemiaa. Kemia on jatkuvasti kehittyvä luonnontiede, joka yhdistää eri aloja ja ihmisiä.

Tämän kevään virtuaalisessa ChemBio:ssa pääset kurkistamaan kemian ja bioalan monipuolisuuteen. Opiskelijoille suosittelen osallistumista Kemianteollisuus ry:n, Suomen Bioteollisuus ry:n ja Loimun (luonnon-, ympäristö- ja metsätieteilijöiden liitto) järjestämään Uraseminaariin, joka järjestetään ke 28.4. klo 11-12. Luvassa on paneelikeskustelu, jossa pohditaan kemian alalle työllistymistä ja työnhakua sekä kolme inspiroivaa tarinaa maailmaa muuttavista työkokemuksista.

Nähdään virtuaalimessuilla!

Auli Piiparinen
Asiantuntija, Osaaminen & vetovoima
Kemianteollisuus ry