Kimmo Peltonen -

Uuden tiedon ammentamisen ahjo

Hyvät kemian ammattilaiset, opiskelijat ja muut aiheesta innostuneet,

Kevään kynnykselle sijoittuu jälleen kemian alan osaajat kokoava vuoden 2017 ChemBio Finland. ChemBio Finland 2017 tarjoaa 29.–30. maaliskuuta Messukeskuksessa laajan luento- ja seminaariohjelman sekä erinomaisen kattavan näyttelyn. Osana kemian ja bioteknologian ammattilaistapahtumaa järjestetään Kemian seurojen toimesta Kemian Päivät.

Keskiviikkopäivän avaa kaikille yhteinen ”plenariluento” kiertotalouden mahdollisuuksista ja niin usein teolliseen toimintaan liittyvistä turvallisuusnäkökulmista. Yhteisen istunnon jälkeen ohjelma jakautuu rinnakkaisiin teemaosuuksiin. Uusiutuvan energian ohjelma luo yleiskatsauksen ajankohtaisiin kysymyksiin mm. aurinkoenergian- ja kaasun hyödyntämisen sekä uusien innovaatioiden mahdollisuuksiin. Ympäristöaiheinen seminaari jatkaa kiertotalousteemaa pohtimalla aina tärkeää kysymystä – näemmekö koko kuvan? Keskiviikkoon sijoittuvat myös englanninkieliset analyyttisen kemian teema ”Modern optical spectroscopy and mass spectrometry”, sekä Suomen Akatemian seminaari ”Closing Seminar of Programmable Materials”.

Torstaina on vuorossa uravalinoja tekeville mielenkiintoinen aamupäivä aiheen ”Ammatinvalinta ja työelämätaidot kemian opetuksessa” kimpussa. Teema, joka tarjoaa ajattelemisen aihetta kyllä meille senioreillekin – kohtaavatko odotukset ja arki kysymyksen muodossa. Elintarvikekemian taitajat polemisoivat näkemyksemme siitä, ovatko tarpeet, koulutus ja kentän näkemykset samalla sivulla todellisuuden kanssa. Aihe ”Osaamistarpeet muuttuvat: pysyvätkö laboratoriokenttä, elintarvikekemia ja alankoulutus mukana?” kiinnostavat todennäköisesti laajemminkin. Torstaille sijoittuvat myös englanninkieliset Atomic Layer Deposition (ALD) huippuyksikön viides vuosiseminaari, termoanalytiikan seminaari ”Thermal analysis – In the service of industrial and academia sekä laskennallisen kemian seminaari ”Symposium on Computational Chemistry”.

Kemian päivät on legendaarinen ammattilaisten ja ystävien kohtaamispaikka sekä uuden tiedon ammentamisen ahjo. Olemme ohjelmaa rakentaessa huomioineet molemmat tarpeet. Huippuesitysten lomaan on jätetty riittävästi aikaa tavata tuttuja, puhua työstä ja tutustua näyttelyyn ja uusiin laboratorioalan innovaatioihin. Tämä konsepti on kantanut hyvin, sillä kävijät ovat olleet huiman tyytyväisiä kokemaansa – kyselyjen perusteella 90% on ollut näkemäänsä ja kokemaansa tyytyväisiä.

Kaikki päivien yhteydessä järjestettävät luennot, seminaarit ja plaza-tapahtumat ovat kävijöille ilmaisia. Olen vakuuttunut siitä, että tapahtuma tarjoaa jälleen osallistujille uutta ja päivitettyä tietoa sekä mukavia hetkiä ystävien seurassa. Uskon myös, että näytteilleasettelijat saavat kaivattuja asiakaskontakteja. Älä missaa näitä mahdollisuuksia!

peltonen_kimmo_2

Kimmo Peltonen
Kemian Päivien ohjelmatoimikunnan puheenjohtaja